Homepagina » kastelen in Zuid Holland

Kastelen in Zuid Holland

scrol naar beneden voor de hele serie en klik op de eerste foto van elke serie voor vergroting.

Kasteel Duivenvoorde bevind zich in Voorschoten.

Het oorspronkelijke kasteel, dat tegenwoordig slot wordt genoemd, was 'n vierkante woontoren uit circa 1226. In de 16e en 17e eeuw is deze woontoren uitgebreid met twee zijvleugels. omstreeks 1771 is een vleugel verbouwd en aan de achterzijde is een oude traptoren afgebroken. Tussen 1980 en 1986 is het gerestaureerd en is tegenwoordig een buitenplaats. Het is gedeeltelijk in gericht als museum. Het kasteel is te bezichtigen en het park waarin het is gelegen is opengesteld voor wandelaars. Vanuit het park is het goed zichtbaar.


Kasteelruïne Teylingen in Voorhout. Teylingerlaan 15a, 2215 RV 

Teylingen is een van oorsprong 13e eeuws kasteel. het is in 1373 verwoest door brandstichting. Omstreeks 1615 is er op de fundamenten een nieuw kasteel gebouwd. Bij het kasteel behoorde een voorburcht. Dit kasteel is ook weer door brand verwoest en niet meer herbouwd. De restanten zijn in de 20e eeuw geconsolideerd. De ruïne is te bezoeken, en vanuit de omgeving goed te zien.


Kasteel Dever in Lisse. 

Kasteel Dever is van oorsprong een 14e eeuwse woontoren. In de 15e en 16e eeuw zijn er diverse gebouwen bijgebouwd, o.a 'n voornaam woonhuis, deze  bouwwerken waren in de 17e eeuw alweer verdwenen. Na 1771 is de woontoren in verval geraakt. Tussen 1973 en 1978 is de toren gerestaureerd. tegenwoordig is het ingericht als museum.De Woontoren is vrij te bezichtigen en vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. 

Poelgeest is oorspronkelijk een versterkt huis uit circa 1300. waarschijnlijk heeft er op deze plaats voorheen al een houten verdedigings toren gestaan. Het huidige kasteel is ontstaan na een uitgebreide verbouwing rond 1640. Achter het kasteel staat nog een oude waterput uit de 15e eeuw. Tegenwoordig dient het kasteel als conferentie centrum. Het kasteel is niet te bezichtigen, maar het park waarin het is gelegen is opengesteld voor wandelaars. Vanuit het park is het aan alle zijden goed te zien.


Ruïne kasteel Mathenesse in Schiedam. Broersvest 116, 3112 DG S

De oorspronkelijk woontoren stamt uit de 13e eeuw, deze woontoren is later onderdeel geworden van een grote burcht. Omstreeks 1575 is deze burcht verwoest. Van de woontoren resteerde allen een restant. De ruïne is reeds geconsolideerd. De ruïne is niet toegankelijk maar vanuit de omgeving is de ruïne goed te zien.


Ruïne Kasteel Berghe in Hillegersberg, Rotterdam. 

Dit kasteel was oorspronkelijk een vierkante bakstenen woontoren uit 1269. De woontoren had een traptoren. De woontoren is verwoest in de 15e eeuw en nooit meer herbouwd. Na 1882 zijn er graftombes in en rond de ruïne aangebracht voor belangrijke  personen uit Rotterdam. De woontoren is sinds 1973 een rijksmonument en is reeds geconsolideerd. De ruïne is niet toegankelijk, maar vanaf het kerkpad en de begraafplaats aldaar goed zichtbaar. Vanaf de weg is het nauwelijks te zien.


kasteel Endegeest in Oegstgeest. 

Van oorsprong is dit een 14e eeuws kasteel. Na afbraak is in 1658 het huidige kasteel opgetrokken dat nog enkele keren is verbouwd. Het kasteel is tussen 1930 en 1933 gerestaureerd en tegenwoordig ingericht als kantoor. Aan de gracht rechts staat nog een oude ijskelder. In het verleden diende het als ziekenhuis van een psychiatrische  inrichting. Het kasteel is niet te bezichtigen , maar het park rondom is vrij toegankelijk en is vandaar uit aan drie zijden goed zichtbaar.


Kasteel te Rhoon in Rhoon. 

Het Kasteel van Rhoon is van oorsprong een versterkt donjon uit 1199. voorheen stond hier een houten versterking. Het kasteel is gebouwd op de plaats waar een ouder kasteel uit 1431 heeft gestaan, dat door de Sint-Elizabethsvloed van 1421 is verwoest. omstreeks 1432 is begonnen met de bouw van het huidige kasteel dat enkele keren is verbouwd. Na 1971 werd het zwaar verwaarloosd door gebrek aan bewoning en onderhoud maar is fraai gerestaureerd. Tegenwoordig is er een restaurant in gevestigd. Het Kasteel is alleen toegankelijk als gast van het restaurant, maar de tuinen zijn opengesteld. Vanuit de omgeving is het kasteel goed te zien.


Kasteel (Buitenplaats) Keukenhof in Lisse. 

De buitenplaats wordt vaak ten onrechte kasteel genoemd vanwege de vele torentjes die het heeft, het is oorspronkelijk gebouwd als  'n rechthoekig landhuis in 1642. Het landhuis is tussen 1861 en 1863 uitgebreid en voorzien van de vele torentjes. De buitenplaats Keukenhof is eind 2012 heropend na een restauratie van bijna twee jaar. Ook het koetshuis uit 1857 is gerestaureerd. Het huis is soms te bezoeken na afspraak en het park is opengesteld voor wandelaars. Vanaf de weg is het redelijk zichtbaar.


Ruïne Kasteel Huis ter Woude  in Ridderkerk. 

Het Kasteel Ter Woude ontstond in 1372 maar is nooit geheel afgebouwd geweest omdat aldaar de polder regelmatig onder water liep. Het muurwerk had wel de vloed doorstaan maar werd later verwoest, de muren werden omver getrokken en kwamen later door 'n vloed met 'n laag klei bedekt. Omstreeks 1968 werden de muren weer ontdekt en bloot gelegd waarna ze weer overeind werden gezet en opgemetseld werden. De resten zijn vrij toegankelijk en vanuit de omgeving goed zichtbaar.


Restant kasteel Groot Poelgeest in Koudekerk a/d Rijn. 

Het kasteel Groot Poelgeest dateert van oorsprong uit circa 1250 en was een grote waterburcht. Het kasteel is twee keer verwoest geweest maar weer hersteld. Omstreeks 1692 moest door schulden worden verkocht en kwam daarna door verwaarlozing in verval, tenslotte is het rond 1700 gesloopt. Hetgeen nu nog rest is een torentje van het vroegere poortgebouw en het koetshuis, beide uit de 15e eeuw. Het koetshuis is gerestaureerd en verbouwd tot woning. Beide zijn niet te bezoeken maar vanaf de omgeving goed te zien.


Kasteelterrein verdwenen Capellse kastelen in Capelle a/d IJssel. 

Het eerste kasteel was gebouwd rond 1285 maar is alweer in circa 1351 verwoest. Het tweede kasteel is ontstaan rond 1612, dit is verwoest in 1797. Beide kastelen hebben een kort bestaan gekend. Het kasteelterrein met grachten en de ondergronds fundamenten en 'n klein gevanghuisje met duiventil uit de 15e eeuw zijn nog aanwezig. Het gevanghuisje is tijdens exposities geopend. Het kasteelterrein is vrij toegankelijk en vanaf de weg goed te zien. Vanaf een omlooppad is het aan alle zijde goed zichtbaar.