Homepagina » Molens in Zeeland

Foto' groter bekijken? klik dan op de foto.     

Molens in Zeeland

Stellingmolen de Koe in Veere is een ronde stenen korenmolen en stamt uit 1909, tegenwoordig dient de molen als vakantie woning maar is nog steeds maalvaardig. De molen is vanuit de omgeving bijzonder goed zichtbaar.

Molen de Lelie in Elkerzee is een grondzeiler uit 1868 en is een korenmolen.  Het gebouw links bij de molen was voorheen  een verdieping hoger, maar omdat deze in de windrichting staat is de bovenste verdieping er in het verleden afgebroken.

Korenmolen De Hoop in Abbenbroek is een  ronde stenen grondzeiler uit 1843. De molen is een korenmolen, Tegenwoordig wordt de molen elektrisch bediend, De romp is enigszins fles-vormig. 

Molen Den Bommelaer in Den Bommel is een molen van het type grondzeiler.  De molen is gebouwd rond 1738 en is een ronde stenen korenmolen. De molen was in de tweede helft van de 20e eeuw zwaar verwaarloosd en zou gesloopt te worden, gelukkig is de molen toch behouden en in 1967 gerestaureerd en maalt nu op vrijwillige basis.

Korenmolen d'Oranjeboom in nieuwe Tongen is een grondzeiler. De molen is een ronde stenen molen en stamt uit 1768 en maalt het graan tegenwoordig op vrijwillige basis.

Stelling korenmolen de Zwaan in Ouddorp is een korenmolen van het type stellingmolen. De molen is gebouwd in 1846.

Molen de Haan in Brouwershaven is een korenmolen van het type grondzeiler en stamt uit 1724. De molen is gebouwd op  oude fundamenten van de stadswallen, De molen is alleen nog draaivaardig en dient nu als vakantiewoning en staat dicht bij de jachthaven en het Haringvliet.

Beltmolen t Welvaaren van Grijpskerke in Grijpskerk is een korenmolen, de molen is gebouwd in 1801. De  molen is voorheen onttakeld waarna slechts een stenen molenromp overbleef.  De romp werd rond 1982 als woning ingericht. In 1997  werd de molen weer van een nieuwe kap voorzien  en  kreeg nieuwe roeden.  Door een aangebouwde woning en het ontbreken van een  van de bovenwielen kan de molen niet meer draaien.

Stellingmolen de Lelie in Koudekerke is gebouwd in 1872 en is een molen van het type  beltmolen. de molen heeft een dubbele functie, namelijk als korenmolen en pelmolen.  In 1940  verloor de molen zijn wiekenkruis en bleef er 'n kale molenromp over. In 1981 is de molen geheel gerestaureerd waarbij de molen weer compleet werd gemaakt en maalt thans op geheel vrijwillige basis.

Korenmolen de Windvang in Goederede is een ronde stenen molen van het type grondzeiler en stamt uit 1719. De molen bevindt zich op een kleine verhoging aan de Molenweg. De Windvang is de enige windmolen in Nederland met twee buitentrappen., dit heeft te maken omdat de molen vroeger bewoond is geweest, ook zichtbaar door het grote raam met luiken. De molen maalt tegenwoordig op geheel vrijwillige basis.

De Oude Molen in Colijnsplaat is een ronde stenen korenmolen van het type grondzeiler en is waarschijnlijk gebouwd in 1727.  De molen is in bedrijf op geheel vrijwillige basis.

Stellingmolen De korenbloem in Kortgene stamt uit  1873. Het is een ronde stenen stellingmolen met vijf zolders: graan-, maal-, steen-, lui- en kapzolder. Nadat de molen jarenlang zonder wieken en kap heeft gestaan is hij in 2010-2011 gerestaureerd en maalt het graan weer op vrijwillige basis.

Molen De Hoop in Zierikzee  is een ronde stenen stellingmolen uit1788.  De molen is een korenmolen die is herbouwd nadat de eerste molen in 1874 was uitgebrand.  De molen maalt het graan nog steeds  op professionele basis.